Telefonszám

Hívj minket!

+36 30 229 1091

Email

Küldj üzenetet!

info@minosegibutorok.hu

Pályázat

Milyen a jó konyha?

A konyha az otthon lelke, azon helyiségek egyike, ahol a legtöbb időt töltjük. Épp ezért nem mindegy, hogyan rendezzük be. Több szempontot kell figyelembe venni, ha igazán jó konyhát szeretnénk magunknak kialakítani. Ilyen például, hogy sütés-főzés közben kényelmesen elérjünk mindent, a háztartási eszközeink kezünk alatt legyenek. Természetesen fontos tényező még, hogy megfeleljen a tűz-és balesetvédelmi előírásoknak. Végezetül pedig, egyedi igényeinkhez passzoló dizájnnal kell rendelkeznie, hogy tényleg öröm legyen az ott eltöltött idő. Hogyan érhetjük ezt el? Az egyedi konyhabútor készítése kicsit drágább,mégis ha van lehetőségünk, akkor válasszuk az egyedi konyhabútor készítést, mert sokkal többet kihozhatunk a konyhánkból, akár praktikumról, akár designről van szó. 

49837024_2131860133515876_1960229945842073600_n.jpg (139 KB)

A funkcionalitás mindenek előtt

 

Bár a jó konyha mindenkinek mást jelent, azt leszögezhetjük, hogy a funkcionalitás mindenki számára fontos, aki rendszeresen sürög-forog ebben a helyiségben. Szerencsére néhány egyszerű szabály betartásával könnyedén kialakíthatjuk a konyha alapját, melyet később saját egyedi igényeinkre szabhatunk különböző dekorációs- és dizájnelemekkel.

 • A konyha mérete sok szempontból lényeges: kicsi konyha például zavaró lehet nagycsaládosok számára, míg egy egyedülállónak teljesen felesleges egy hatalmas konyha a kihasználatlanság miatt. Költözés előtt érdemes átgondolni, hogy melyik helyiséget érdemes konyhaként használni. Manapság nagyon népszerű megoldás az amerikai konyha kisebb lakások esetén, viszont hosszú távon zavaró lehet a mosatlan edények látványa vagy a folyamatos ételszag (kivéve, ha rendelkezel páraelszívó készülékkel). 
 • Fontos, hogy a tárolóhelyek megfelelő kapacitással rendelkezzenek, hiszen nincs is zavaróbb annál, ha nem tudjuk hova pakolni a főzéshez szükséges alapanyagokat vagy kisebb konyhai gépeinket. Ha a lakás engedi, alakítsunk ki a konyha mellé egy kamrát, hogy biztosan kényelmesen elférjünk. 
 • A konyhai berendezések elrendezésénél a kényelem a fő szempont, épp ezért törekednünk kell a logikus kialakításra. Ehhez nyújthat segítséget a konyhai háromszög elv, melyről itt írtunk bővebben (link: Tippek a praktikus konyha kialakításához)
 • A bútorok kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani, hogy ezek a darabok könnyen tisztán tarthatóak, strapabíróak, karcállóak legyenek. A munkalap a gyakori igénybevétel miatt hamar elhasználódhat, összekoszolódhat vagy összekarcolódhat, ilyenkor pedig problémás lehet a gyakori cseréje. Ha időtálló bútorokat választunk, jó pár évig levehetjük a terhet vállunkról. 
 • 93188358_3024213304280550_2289392404001718272_n.jpg (241 KB)
 • Konyhai baleset-és tűzvédelem


  Bár a főzés sokak számára öröm, nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a konyhában számos veszély leselkedhet ránk. A konyha kialakításánál mindent meg kell tenni azért, hogy ezeknek a baleseteknek a kockázatát minimalizáljuk.

  • Ha régi építésű, akár 30-40 éves lakásba költözünk, akkor az első lépés legyen az elektromos vezetékek, gázcsövek és vízvezetékek átvizsgálása és - adott esetben- felújítása legyen. Mivel ezeket nem a mai energiafelhasználásra tervezték, könnyen baleset alakulhat ki, amit jobb megelőzni. 
  • A lakástűz elkerülése végett jó megoldás lehet egy füstérzékelő készülék beszerzése, mely ha füstöt észlel, hangos vészjelzéseket ad ki, így még időben tudunk reagálni. Általában 10 évig használható, költsége pedig elenyésző, így egyszerűen nincs olyan indok, ami miatt ne szerezhetnénk be egyet!
  • A poroltó készülék is jó szolgálatot tesz egy esetleges konyhai tűznél, ne sajnáljuk rá a pénzt! Dupla védelmet jelent a tűzoltó pokróc, mely egy olyan tűzálló anyagból készült lepedő, amit a tűzre kell dobni, hogy megszűnjön az oxigén-utánpótlás.
  • A konyhában veszélyforrást jelent az elektromos tűz kialakulása. Ezt úgy előzhetjük meg, hogy használat után kihúzzuk a konnektorból a háztartási gépeket (természetesen ez nem igaz a hűtőszekrényre, inkább a kisebb berendezésekre, mint kávéfőző, kenyérpirító, mikrohullámú sütő…)

  A dizájn


  Végezetül, de nem utolsósorban az esztétikum is nagyon fontos ahhoz, hogy jó konyhát tudjunk kialakítani magunknak. Ehhez elsősorban egyedi igényeinket kell szem előtt tartani. Bár ebben a helyiségben is megvannak az uralkodó trendek, ha ezeket nem érezzük magunkénak, ne kövessük a divatot, inkább törekedjünk arra, hogy saját ízlésvilágunknak megfelelő stílust alakítsunk ki. 

  • A világosság megnyitja a teret a konyhában, és a kisebb méretű helyiség is optikailag nagyobbnak fog tűnni. 
  • Az egymáshoz passzoló konyhai bútorok és felületek egységes megjelenést fognak teremteni, ezeket pedig érdemes a konyha falának színéhez választani. Ha időtálló konyhát szeretnél, akkor válaszd a minimalista irányzatot, vagy a naturalista vonalat!
  • A konyhai kisgépek miatti kábelrengeteg még a legdivatosabb konyha hangulatát is alááshatja, ezért próbáljuk meg ezeket láthatatlanná tenni! Manapság már rengeteg vezeték nélküli eszköz kapható, így érdemes lehet vásárláskor ezeket választani. Ha ez nem lehetséges, kábelrendező dobozokkal és többfunkciós csatlakozó aljzatokkal tüntetheted el a zavaró kábeleket. 

Kérjen ajánlatot online, most!