Telefonszám

Hívj minket!

+36 30 229 1091

Email

Küldj üzenetet!

info@minosegibutorok.hu

Pályázat

Így legyen környezetbarát a konyhád

A közelgő klímakatasztrófa fenyegetése miatt egyre többen döntenek amellett, hogy megváltoztatják korábbi életvitelüket. Van, aki táplálkozási szokásait alakítja át, mások a fogyasztásukat próbálják csökkenteni, megint mások a szemét újrafelhasználását tartják szem előtt. Az igazán környezettudatosak pedig nem csak ezeket kombinálják, de lakásukat is a környezetvédelem szellemében igyekeznek megújítani. Mit tehetsz akkor, ha szeretnéd konyhádat is megreformálni? Mutatjuk!woman-standing-kitchen-with-warm-cup-coffee.jpg (7.68 MB)

Mi az a környezetbarát konyha?

 

Manapság egyre többen teszik le voksukat a környezetbarát konyha, más néven ökokonyha létrehozása mellett. Ennek lényege, hogy a háztartások a fenntartható fejlődés elve szerint működnek. A konyha az otthonunk egyik legenergiaigényesebb területe, épp ezért nem mindegy, hogyan működtetjük ezt a helyiséget. A legfontosabb szempontok: tudatosság és alapos tervezés! 

 

Nulladik lépés: a berendezés

 

Ha lakásfelújítás előtt állsz, akkor már a konyha megléte előtt elkezdheted annak környezettudatos kialakítását. Szerencsére már szinte mindenből készül újrahasznosított verzió. Ha imádod a fapadlókat, de nem szeretnéd növelni ökológiai lábnyomodat, akkor jó hír számodra, hogy már létezik újrahasznosított fából készült padló. A bútorok kiválogatásánál szintén jól jöhet, ha tudod, hogy léteznek újrahasznosított anyagból készült változatok. Az is jó megoldás lehet, ha fogod a régi darabokat, és egyszerűen felújítod őket. Így nem csak környezetbarát, de egyedi és különleges műalkotásokat fogsz kapni!

Ezen kívül már csempéből és munkalapokból is találsz környezetbarát típusokat, érdemes böngészned a boltok kínálatát.

 

Mivel takaríts?

 

A boltok polcain található tisztítószerek rengeteg káros anyagot tartalmaznak, arról nem is beszélve, hogy általában műanyagba csomagolva találjuk őket. Épp ezért érdemes alternatív megoldásokban gondolkodni, ha takarítani szeretnél otthon.

Jó, ha beszerzel szódabikarbónát, sót és mosószódát- ezek lényegében mindenhez használhatóak. A szódabikarbónát használd lefolyótisztításhoz, a sót az odaégett szennyeződésekhez, a mosószódát a padló felsikálásához.

Az ecet is szinte mindenhez jól jön: a mosogató tisztításához, a vágódeszka fertőtlenítéséhez és szagtalanításához, a kávéfőző vagy vízforraló vízkőtelenítéséhez, a mikrohullámú sütő tisztításához…

 

Spórolj a vízzel

 

A konyhában észrevétlenül pazarolunk el rengeteg vizet, pedig egy kis odafigyeléssel sokkal környezettudatosabbak lehetünk, arról nem is beszélve, hogy pénztárcánk is örülni fog az alacsonyabb vízszámlának. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a csapot mindig el kell zárni! Ha csöpög, szereljük meg, vagy hívjunk szerelőt, ugyanis hatalmas mennyiség képes így elszökni. Ha egy alacsony fogyasztású vízszűrőt szerelünk a csapra, szintén csökkenthetjük a vízhasználatot. Használd tudatosan konyhai eszközeidet

 

Konyhai eszközeink használata során szintén nagy mennyiségű energiát pocsékolunk el feleslegesen, pedig itt is csupán egy kis odafigyeléssel nagy eredményeket lehet elérni. Bár elsőre úgy tűnhet, a mikrohullámú sütő nagyobb mennyiségű energiát fogyaszt, mint a gáztűzhely, a valóságban az előbbi használatával akár 80%-át spórolhatjuk meg a főzési energiának. A hűtőt rendszeresen zsúfoljuk tele, pedig a benne található élelmiszerek nagy részét előbb-utóbb kidobjuk- azzal pedig, hogy tele a hűtőszekrény, növeljük energiafogyasztását. 

Érdemes a konyhai gépek kiválasztása során is előnyben részesíteni az energiacsökkentett verziókat, hogy még kevesebb legyen a fogyasztásunk. 

 

Számolj le a műanyaggal

 

Bevásárlás során tetemes mennyiségű műanyagot vagyunk képesek összevásárolni- pedig egy kis tudatossággal ez is jelentősen csökkenthető. Szerezz be egy textilszatyrot, és azzal indulj neki a vásárlásnak, így nem kell műanyagzacskót kérned a pénztárnál. Kerüld a több réteg műanyagba csomagolt termékeket, és a műanyagból készült palackokat! Szerencsére egyre több nagyvárosban találhatóak kimérős boltok, ahol saját edényeidbe mérheted ki a vacsorához szükséges összetevőket. 

Ha mégis bejutott valamennyi hulladék a konyhádba, akkor figyelj oda a szelektív hulladékgyűjtés szabályaira.

 

Miért éri meg?

 

A környezetbarát konyha kialakításánál elsősorban azt szoktuk figyelembe venni, hogy ne terheljük tovább környezetünket, és ez így is van jól. De ezen kívül van más előnye is annak, ha így döntünk: ez pedig nem más, minthogy jelentős összegeket spórolhatunk meg. Az újrahasznosított bútorok és egyéb használati tárgyak olcsóbbak, mintha újonnan vennénk őket egy bútoráruházban. Bár az energiatakarékos konyhai berendezések és eszközök általában magasabb áron szerezhetőek be, mégis, hosszú távon csökkentik költségeinket. A környezetbarát tisztítószerek szintén olcsóbbak, mint a rendes változatok. Így tényleg nem lehet rá kifogásunk, hogy miért nem vágunk bele!
 

Kérjen ajánlatot online, most!