Telefonszám

Hívj minket!

+36 30 229 1091

Email

Küldj üzenetet!

info@minosegibutorok.hu

Pályázat

Hogyan takarékoskodjunk a konyhai gépekkel?

Konyhai berendezéseink, készülékeink használat során rengeteg áramot fogyasztanak, ezzel jelentősen növelve a hónap végén érkező villanyszámla költségeit. Az egyik ilyen jelentős kiadás lehet a konyhai szagelszívó rendszeres használata, mely naponta akár 0,5-1,5 kWh-t fogyaszt. Intenzív és átgondolatlan használat esetén akár súlyos tízezreket fizethetünk érte havonta. Szerencsére néhány okos tipp betartásával megelőzhetjük, hogy pénzünk kifolyjon a kezünk közül. Nézzük ezeket!

337555698_1429922394445773_1375944271656799876_n.jpg (478 KB)

Ne vegyünk, és kész!

 

A konyhai szagelszívó használatát sokan egyszerű pazarlásként fogják fel: hiszen ha kicsi a konyha, akkor csak simán szellőztessünk, ha nagy, akkor pedig úgyis elvész a kellemetlen szag. Pedig egy ilyen készülék minden otthonban megállhatja a helyét. Kettős céllal szoktuk megvásárolni: egyrészt páraelszívó, másrészt szagtalanító funkciója miatt. Előbbi segít lakásunkban az optimális páratartalom megteremtésében, míg utóbbi gondoskodik arról, hogy elkerüljük a kellemetlen szagokat. A harmadik, kevésbé szembetűnő előnyéről is szót kell ejtenünk, ez pedig nem más, minthogy kevesebbet kell takarítanunk. A főzés közben keletkező zsírmolekulák nem a konyhát terítik be, hanem megrekednek a berendezés szűrőjében, amelyet sokkal kényelmesebben tudunk tiszítani.

 

Akkor hogyan tudok spórolni?

 

Néhány egyszerű tipp betartásával gondoskodhatsz arról, hogy pénzed a zsebedben maradjon. 

 

Olcsó húsnak híg a leve

 

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy az olcsó készülékek közül választanak, mivel úgy gondolják, a célnak az is tökéletesen megfelel. Ezzel nem is tudunk vitatkozni, de tény, hogy takarékosság szempontjából sajnos mégsem a legideálisabb döntés. Az olcsó, alacsony teljesítményű szagelszívók (például a G energiaosztályúak) általában nagy energiaigényű motorral rendelkeznek, így jelentősen felnyomják a számlákat. Arról nem is beszélve, hogy sokkal rövidebb élettartamúak, és gyakrabban hibásodnak meg, így az esetleges szerelési vagy lecserélési összegek és a villanyszámla miatt jobb befektetés egy drágább, de strapabíróbb berendezés vásárlása. 

 

Nem kell kivezetés

 

Szintén spórolási szempontokat szem előtt tartva sokan döntenek úgy, hogy a szagelszívóhoz nem biztosítják a megfelelő kivezető nyílást, hanem egy szén filtert használnak. Bár elsőre jó ötletnek tűnhet, a valóságban pont, hogy költségeinket emeljük vele. A páraelszívó könnyebben eltömődik, ezáltal könnyebben is tönkremegy. Ezen kívül az sem elhanyagolható szempont, hogy feladatát sem fogja tudni teljeskörűen ellátni, ezért a pára, zsír és a különböző szennyeződések nem fognak tudni megfelelően távozni. 

 

Jó lesz az alacsonyabb teljesítményű is

 

Van egy rossz hírünk: bár az alacsonyabb teljesítményű páraelszívók általában olcsóbbak, valójában hosszú távon szintén nem túl jó választások. Az alacsonyabb teljesítmény miatt hosszabb ideig kell működtetni, mintha konyhánkhoz passzoló teljesítményűt vásárolnánk, ez pedig tovább emeli a villanyszámlát… Plusz az eredménnyel sem leszünk maradéktalanul elégedettek, mivel például nagyméretű konyha esetén egy alacsony teljesítményű készülék szinte semmit nem ér. A Toflesz modern páraelszívói tökéletes megoldást jelentenek. Itt tudod megvásárolni: https://anko.hu/toflesz-paraelszivok

 

Használd ki a technológiát

 

Nem olcsó mulatság, ha szeretnénk befektetni például egy energiacsökkentett szagelszívóba, de hosszú távon ez is jobban megéri a villanyszámla szempontjából. Ezek ugyanolyan hatékonysággal képesek eltüntetni a párát és a kellemetlen szagokat a helyiségből, viszont sokkal kevesebbet fogyasztanak, emellett pedig gyakran zajszintjük is alacsonyabb, mint hagyományos társaiké.

Ha teheted, akkor ügyelj arra is, hogy a készülék világításához LED égőkre legyen szükség. 

 

Takarékos használat

 

Nem megfelelő használata esetén egy csomó pénzt kidobunk az ablakon. A készüléket főzés előtt kell bekapcsolni, főzés után pedig ne kapcsoljuk le azonnal, hanem várjuk 15 percet, hogy kiszáradjon a berendezés. Keringetéses változatnál jó, ha közben kinyitjuk az ablakot is, ez segít abban, hogy a készülékben ragadt pára kiszáradjon. 

 

Takarítás és karbantartás hiánya

 

Mint minden más háztartási eszköz esetén, a páraelszívónál is igaz, hogy a nem megfelelő takarítás és karbantartás gyors meghibásodáshoz vezethet, emiatt pedig idő előtt újra pénztárcánkhoz kell nyúlni- pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne a probléma. Figyelj például arra, hogy a szűrők rendszeresen legyenek tiszítva, így megelőzheted, hogy a zsír, por és egyéb szennyeződések eltömítsék, így nem kell attól félned, hogy a készülék meghibásodik. Ha nem vagy biztos benne, hogyan kell tisztítanod a szagelszívót, akkor olvasd el korábbi cikkünket (link: Hogyan tisztítsd a konyhai páraelszívót), vagy kérd hozzá szakember segítségét. 

 

Kérjen ajánlatot online, most!